Paul Tjønnøy trives med å være på fest.

 

Om lag 100 eldre mennesker samlet seg på Sømnasenteret st. Hansdagen. De tok ikke notis av at regnet høljet ned i strie strømmer utenfor vinduene, her var det bare glade mennesker, allsang og sommermat.

                           Regn ute, sol inne! 
 

Torsdag ettermiddag samlet eldre seg på Sømnasenteret. Sammen markerte de midtsommerdagen med dikt, allsang, livlig prat og sommerlig rømmegrøt. Da jeg var liten feiret vi alltid St. Hansaften ute på øyene, spesielt var det populært  å være på de høyeste toppene. Vi ungene klatret opp, og samlet sammen ved til et kjempestort bål, jo større desto bedre. Høydepunktet var selvfølgelig å tenne på bålet. Småguttene løp inn og ut av røyken. Vi hadde ikke så mye mat, men den dagen var nistepakken ekstra stor. Pannekaker og e’-egg hørte alltid med, minnes Paul Tjønnøy (84).

Det er ikke så mye røyk og ild her i dag, men det gjør ikke noe. Det er det som er så fint med å bli gammel, kreftene er kanskje ikke som før, men tiden og samværet med de andre blir desto viktigere, fortsetter han. Paul har rik anledning til å slå av en prat med venner og kjente som er samlet fra eldreboliger, sykehjem, hjemmehjelpen og rehabiliteringen ved senteret.

Marit hadde skrevet dikt fra fortidens Sømna, den gangen St, Hans virkelig ble feiret, den gangen været alltid var fint, den gangen de minste våknet med forventninger i magen. Langås, Nybø og Ystad sørget for de musikalske innslagene, her ble det både allsang og gamle folketoner.
 

De fleste kjenner Ibsens dikt om Terje Viken (1861) fra sin egen skoletid. De som er litt opp i årene minnes også skoledager, der det å pugge dikt var en selvfølge. Torsdag deklamerte Odd Skålmones den gamle mesteren og han sluttet ikke etter det første verset. Alle de 43 versene fremsa han- uten å kikke i teksten en eneste gang. Jeg oppdaget diktet i 12-års alderen, og ble svært begeistret. Den gangen pugget jeg det, og senere har jeg repetert det med jevne mellomrom. Diktet det sitter spikret den dag i dag, det er nok fordi historien er virkelig og tragisk på samme tid, forteller han.

                

Det bodde en underlig gråsprengt en

på den ytterste, nakne  ø:-

han gjorde visst intet menneske me’n

verken på land eller sjø:

dog stundom gnistret hans øyne stygt,-

helst mot urolig vær, -

og da mente folk at han var forrykt,

og da var der få som uten frykt

kom Terje Vigen nær.             

          

 

Dette er noen minner fra den tiden jeg var aktivitør ved Sømna alders-og sykehjem. Mange fester ble holdt, både på Sømna senteret og ungdomshuset, Framheim. Senere ble festene mest holdt på sykehjemmet, da det var utbygd med stor festsal.                           

                                Mye lys og varme!

Det var duket til fest. 130 eldre var samlet på Framheim. Det var høststorm på utsiden, men lunt og festkledd på innsiden.  

Framheim var stuvene fult, langs langbordene satt de eldre i sin fineste stas. Det bugnet av laksesmørbrød, sildesalat og mye annet godt, samt bløtkaker med jordbærfyll.

Fra scenen tonet, husker du låter, på rad og rekke. Arve, Kjell og Brynjar gledet oss en hel kveld med vakker sang og musikk. De eldre nynnet og sang med.

Det ble en varm og fin stund for de fremmøtte og et vellykket arrangement. Det styrker oss i troen på at det går an å få til noe, når vi alle kan hjelpes til og i felleskap står på.

    

                    

                                       Planer om Minibuss!

Som aktivitør følte jeg at noe måtte gjøres for å få de eldre lettvint på turer. I samråd med bestyrer, ble helsesjef og ordfører kontaktet og de var positive. Det ble da satt i gang loddsalg, kronerulling og arrangementer. Både lokalbefolkninga, det lokale næringsliv, lag og foreninger har bidratt så det monner i løpet av den tiden innsamlingen har pågått i ca. 6 mnd. Mange flotte gevinster ble gitt av forettninger både i Sømna og Brønnøysund. Dette er noen av de største gevinstene:

 !. Hurtigruten Brønnøysund- Kirkenes for 2 pers. 17.200 kr

2 weekend for 2 pers. Holmenkollen Park Hotell 8.380 kr.

 3. weekend for 2 pers. på Royal Garden Trondheim. 3.126 kr.

Gleden var stor ved Sømna alders- og sykehjem da betjening og beboere kunne motta en splitter ny Ford Transitt minibuss til en verdi av rundt 200.00 kroner. Bussen skal gi de gamle anledning til å dra på turer og se seg om. Turer som uten denne gaven ville vært svært vanskelig å få gjennomført.

Så er det klart for turer. Det er mange ting på gang for å lage det hyggelig for de 30 beboerne. Tidligere har det vært svært vanskelig å arrangere turer, spesielt for rullestolbrukere. Men nå skal det gå som en lek, og vi gleder oss.  Bussen blir stasjonert på sykehjemmet. I tillegg skal bussen kunne benyttes til hjemmesykepleien.

Ca. 2 år (1994) senere ble det samlet inn penger til heis i bussen. Det ble da mer lettvint å få inn rullestoler, for den bruen vi brukte ble for tungvint.

Terese og Agnes på hagebesøk hos meg.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Kirsten Nicolaisen | Svar 19.12.2012 00.02

Flott side dette, Hildbjørg

Elinor | Svar 20.02.2012 19.50

Du skriver så lekende og levende, bestemor. Veldig fint å lese

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

09.02 | 22:15

Hildbjørg,er det noen som har foto av Bernhof og Magda ?Det ville være trivelig å kunne

se et bilde av min onkel.

mh
Jan Eidsaa

...
09.10 | 18:41

Hei!
Jeg fant siden din i dag da jeg lette etter min slekt.
Takk for en meget fin historie!
Jeg er barnebarn av Jon Nielsen.

...
04.06 | 18:48

Hei Hildbjørg Aner overhode ikke hvordan jeg kom inn på denne bloggen din. Er KJEMPEIMPONERT over både deg og hagen din!

...
26.04 | 17:10

Hei!
Bare de rosene i sone 4. har jeg i kjelleren på vinteren, ca. 5-6 stk.
de fleste rosene jeg har er mer hardfør og kan greie seg ute.

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE