Frøsåing!

Det er ikke vanskelig å formere planter med frø. men for at plantene skal få god kvalitet og blomstre som forventet, er det en del ting du trenger å vite.

                Spire mørkt, vokse lyst!
De fleste frø er mørkespirende. Hvis ikke annet er angitt på frøposen, bør derfor alle såpotter stå mørkt fram til spiring. For å sikre god spiring er det også viktig at såpottene plasseres varmt, romtemperatur er som regel passe.
              
                      Hver sort for seg!
Når de første spirene viser seg, trenger de lys umiddelbart. Siden hver sort har ulik spiretid, er det viktig å titte etter spirer hver dag. Noen frø spirer svært raskt, mens andre tar seg god tid. For enkelt å kunne flytte på pottene etter hvert som frøene spirer, bør hver sort sås for seg. Hvis du ikke har et sted som både er mørkt og varmt, kan såpottene dekkes med mørk plast.
Frø trenger fuktighet for å spire, men blir det for vått, kan de råtne. Vann jorda før du sår, da holdes jorda fuktig fram til frøene spirer.

Temperatur og lys styrer veksten.

Litt forenklet kan vi si at temperatur og lys bestemmer kvaliteten på plantene. For lite lys kombinert med høy temperatur gir lange og slengete planter. Strekte planter blir sjelden pene og har dessuten lett for å brekke. Mye lys og lavere temperatur gir lubne  og fine planter. Men det er viktig å finne en god balanse mellom de to vekstfaktorene. For lav temperatur bremser tilveksten og plantene blir kanskje ikke klare til utplanting i tide.

                          Lite næring.
Spiring krever lite næring og røttene til små frøplanter kan faktisk skades dersom jorda inneholder for mye næring. Bruk derfor næringsfattig jord når du sår. I Hagesenteret eller i blomsterbutikken vil du finne såjord eller kaktusjord som egner seg godt. Først når plantene vokser godt og har fått litt størrelse, kan du begynne å gi litt gjødsel. Bruk lave doser i starten og øk forsiktig etter som plantene blir større.
 

                                   Tilvenning.
Når frøene har spirt bør de sakte tilvennes den tørrere lufta utenfor plastdekket. Plantehuden er tynn og følsom for forandringer, og kan lett skades. for å unngå det må plastdekket fjernes gradvis. Jo mykere overgang, desto mindre sjanse for at plantene settes tilbake.

God jordkontakt!

For at de første røttene skal få best mulig kontakt med jorda, er det viktig at den ikke er for løs. Klem jorda litt sammen med hendene eller du kan bruke et stempel spesielt tilpasset formålet. Vanner du opp jorda før du sår, vil det også være med på å komprimere jorda. Små frø er vanskelig å så tynt. Ta deg god tid og hell fra såposen. Jo tettere du sår, desto mer tynnejobb får du og mange fine frø og frøplanter går til spille.

                       Spireprosent!
På frøpakkene står det oppgitt det som kalles spireprosent. Prosenten  sier noe om hvor mange av frøene som vil spire og dermed hvor mange planter du får. Store frø, som solsikke, blomkarse og blomsterert, kan gjerne sås i hver sin potte. Bruk en priklepinne, en blyant kan gjøre samme nytten, til å lage hull til frøet. Sår du i potter med litt størrelse, kan frøplantene vokse uforstyrret i såpottene uten at de trengs å pottes om med det første. Så helst to frø i hver potte, så er du mere sikker.
Man kan så i alt, deretter er det viktig med dreneringshull, ellers blir det for vått for frøene eller småplantene.

Når man håndterer de små plantene er det viktig å holde de etter bladene, og være nøye med å ikke klemme stilk eller røtter. Dersom de små prikle spirene har blitt veldig lange så kan du med fordel plante de litt dypere enn de sto i så jorda. For å løsne plantene er det kjekt å bruke en priklepinne. Har du ikke det så funker en blyant eller gaffel fint. Så når du planter den lille planten lager du et hull i jorda med prikklepinnen eller en blyant, senker planten ned i hullet og dytter jorda forsiktig inntil og rundt planten.
Ellers er det viktig å passe godt på. Jeg legger tynn plast på det jeg har sådd og fjerner det når spiringen kommer igang. Nå er det viktig med lys, så plantene blir da satt under lys stoffrør. Etterhvert kommer det litt blad og da gjenstår det mye prikling. Koselig arbeid!

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

09.02 | 22:15

Hildbjørg,er det noen som har foto av Bernhof og Magda ?Det ville være trivelig å kunne

se et bilde av min onkel.

mh
Jan Eidsaa

...
09.10 | 18:41

Hei!
Jeg fant siden din i dag da jeg lette etter min slekt.
Takk for en meget fin historie!
Jeg er barnebarn av Jon Nielsen.

...
04.06 | 18:48

Hei Hildbjørg Aner overhode ikke hvordan jeg kom inn på denne bloggen din. Er KJEMPEIMPONERT over både deg og hagen din!

...
26.04 | 17:10

Hei!
Bare de rosene i sone 4. har jeg i kjelleren på vinteren, ca. 5-6 stk.
de fleste rosene jeg har er mer hardfør og kan greie seg ute.

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE