Min hage

-kalender...

Litt om plantene i hagen.

Velkommen til å se noen bilder som jeg har tatt i sommer av hagen 2012. Det har vært en dårlig sommer i år, men utrolig nok har vi kunnet glede oss over vakre blomster i hagen. Mange roser sto lenge i knopp før de greide å slå ut, men noen fine dager i august hjalp mye på det.  

Charles Austind.

"Charles Austin" er en av mange austinroser. Den har store, oransjegule til kobbergule blomster. Denne friske rosen tiltrekker seg stor oppmerksomhet. Den har god og ekte duft, vakker gammeldags blomsterform og evne til remontere. Kan greie seg i sone 5.

Barkarole.

"Barkarole" er en nydelig stilkrose som har en farge som hever seg til dyprødt i den utslåtte blomsten, i tillegg omgir blomstene seg med en forførende duft. Har hatt den i kjelleren om vinteren, men  nå i vinter sto den ute i bed og har berget den. Det er den som vises på bildet. Sone 4.

Rosa Mundi.

Rosa Mundi eller Rosa gallica "Versicolor" er en sport av "Officinalis" og er den mest kjente av alle stripete roser i verden. Nydelig rose med høyde 100 cm. H6. 
I Sverige blir den kalt "Polkagrisrosen" på grunn av sine redikfargede blomster med hvite striper. En trofast rose som kommer igjen år etter år.

Blue Mund.

Blue Moon er en svært velduftende rose med store, doble blomster og gjenblomstrende. Blå roser, ofte portrettert i litteratur og kunst som et symbol på kjærlighet og velstand til de som søker det. I 2004 brukte forskerne genmodifisering for å lage blå pigmentert roser. Denne rosen har overlevd 2 vintrer oss meg, så den er nok hardfør til sone 5. 

Hansaland.

"Hansaland" er en rose som virkelig har overasket meg positift. Den er voksevillig og meget hardfør. Vakre  røde roser som er veldig holdbar. God remontering og lite sjukdomsproblemer. En bredvokst og opprett buskrose, som er gjenblomstrende. Har hatt flere slike roser i mange år. 1,5 m.høy. Sone 6.

Dornrøchen.

"Dornrøchen" er også en skjønn rose, ofte blir den kalt "Tornerose" den er gjenblomstrene og er meget hardfør, etter det jeg har erfart. Blomsten er stor og utsøkt vakker i form og farge. Lange, kraftige skudd bærer blomsten godt oppe og frister til snitt. Kan sikkert brukes til klatrerose. Sone 5.

Apotekerrosen.

Rosa gallica "Officinalis", eller apotekerrosen, er blitt dyrket i flere årtusener og opp gjennom middelalderen. De ganske store, røde og halvfylte blomstene viser sine dekorative gule pollenbærere. Blir en liten, lubben og fin busk med grågrønt bladverk. Setter runde, røde nyper om høsten. Høyde 100 cm. H6. Helt utrolig vakker, men ingen gjenblomstring.

Maiden`s Blush.

"Maiden`s Blush" er en av de mest kjente og kjære albaroser og selve symbolet på høysommer. Den er nøysom og hardfør og har et flor som kan vare opp til 4 uker, avhengig av været. En nydelig roseduft. Som andre engangsblomstrere kan den med litt saksing fungere som veggrose, der gjenblomstrene klatreroser fryser ned.  125-150 cm. Sone 7.

Georginer.

Georginer  (Dahlia) er overdådig vakre og finnes i de mest fantastiske farger og former. Det er lekkert med et bed fylt med blomstrende georginer. Det er flerårige vekster, men de tåler ikke frost, og må derfor overvintres inne om vinteren. Fordi de har tykke knoller er de enkle å overvintre, hvis du har et frostfritt og ikke for varmt sted å oppbevare dem.

Georginer.

Georginer kan legges direkte i bakken når jorda er varm, men jeg bruker å legge knollene i potter, og fordrive dem inne en måneds tid før utplanting. De er meget frostømfintlige og kan ikke plantes ut før faren for nattefrost er over. Vann og sett deretter potten varmt i romtemperatur. Den trenger ikke å stå lyst før skuddene viser seg over jordoverflaten. Da trenger de derimot mye lys for å bli lubne og fine.

Blå valmuesøster.

Blå valmuesøster er en drøm i blått. denne skjønnheten fra fjærntliggende himmelstrøk krever litt ekstra omsorg for å trives. Helst trives den i næringsrik jord med lav ph. Det er viktig at den har sideskudd nederst på hovedplanten, dette forlenger plantens liv. Planten foretrekker å ha det kjølig og fuktig om sommeren og derfor er det at den trives best i Nord-Norge og blir finest der. Sammen med Rhododendron passer den veldig godt.

Troika.

"Troika" er en vakker stilkrose med nydelig duft. Den produserer store, doble rød- aprikos blomster, fra tidlig sommer og utover høsten. Blomstene kan være svært store og er ofte opp i 10 cm. Fargen står godt i solen og er regnsterk. Den er sterk, oppreist, og vokser til en høyde på 1 m. og 0,75 m. i bredden. Denne rosen har jeg hatt i kjelleren om vinteren i mange år. Sone 4.

Akeleie.

Akeleie, vakkert bladverk og skjønne blomster gjør dette til en vinner i staudebedet. Denne drømmen av en midtsommerblomst kommer i nesten alle farger, og er veldig villig.Den som er avbildet har jeg mange steder i hagen og er spesielt glad i. En trofast staude som kommer igjen år etter år.

Valmue.

Valmuer pynter opp i bedene og er utrolig vakre. Valmuen som er avbildet sprer seg veldig og kan gjerne overta store områder. Den blir slengete og legger seg ned og roter det til. Da er orientvalmuene, som jeg har mange av, mere oppreist og trivelig. Da må de som ikke oppfører seg bli flyttet mere til utkanten.

Prydsvinerot og marikåpe.

Prydsvinerot og marikåpe passer godt i sammen både fargemessig og formmessig. Prydsvinerot sprer seg lett og må passes på så den ikke invaderer hagen. Den kommer fra Kaukasus og ble introdusert tidlig på 1800 tallet. Sol og skygge. Nøysom, tåler tørke og gir et godt bunndekke. Blomstrer i juni-juli. 50 cm. høy.

Marikåpe sprer seg med rotuløpere, og kan danne grønne tepper som dekker jorden og hindrer ugras å komme opp. Den kan også fortrenge andre planter hvis den får vokse fritt. Marikåpe er en flott bunndekker i bedene og har en fantastisk grønnfarge. Begge disse to er oldemorsplanter.

Orientvalmue.

Orientvalmuen- Papaver orientale er en gammeldags flott staude. Den blomstrer omtrent rundt midtsommer. Finnes i mange farger, og selv om den regnes som en gammel staude finnes det mange nyere sorter også. Den rosa som jeg har bilde av her er bare helt nydelig, her sammen med dag/nattfiol. Disse valmuene er både stødig og kraftig, men blir det mye vind og regn trenger de litt støtte.

Japanprimula.

Japanprimula er en fargerik, fuktighetselskende staude, som passer godt i grupper. Forskjellige arter av primula foretrekker ganske fuktig jord.

Sonjarosen.

"Sonjarosen" er en nydelig stilkrose som jeg har hatt ivertfall i 30 år. Har den i kjelleren om vinteren. Når våren kommer blir den klippet ned og satt i drivhuset, og snart begynner den på nytt å spire. Etter hvert begynner blomstene å komme og da er det tid å sette den ut, så vi bedre får nyte rosene. Den er også fin å ha i vase, da den er ganske holdbar.

Moreller.

Moreller kalles også søt- kirsebær. Hver morell er som en konfekt. De selvfertile morellene er veldig gode på smak og sprekker ikke så lett. Et morelltre kan bli veldig stort og passer dårlig i en liten hage. Best å ikke gjødsle morelltreet for mye, for da kan det ende opp med bare grønne fine blader og lite frukt. Treet er ikke så hardført, så det er best å finne en lun og solrik plass å plante det på.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Grete Anna | Svar 08.09.2012 23.26

Synes du har så mye fint i hagen, enig i at det tok lang tid før roseknoppene slo ut i sommer, men slo omsider ut og da var dem fine og duftet godt!

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

09.02 | 22:15

Hildbjørg,er det noen som har foto av Bernhof og Magda ?Det ville være trivelig å kunne

se et bilde av min onkel.

mh
Jan Eidsaa

...
09.10 | 18:41

Hei!
Jeg fant siden din i dag da jeg lette etter min slekt.
Takk for en meget fin historie!
Jeg er barnebarn av Jon Nielsen.

...
04.06 | 18:48

Hei Hildbjørg Aner overhode ikke hvordan jeg kom inn på denne bloggen din. Er KJEMPEIMPONERT over både deg og hagen din!

...
26.04 | 17:10

Hei!
Bare de rosene i sone 4. har jeg i kjelleren på vinteren, ca. 5-6 stk.
de fleste rosene jeg har er mer hardfør og kan greie seg ute.

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE