"Gloria Day"

Velkommen til et roseliv!

  

     Jeg elsker roser. Skulle ønske å ha hatt en stor rosehage med mye lave fine stauder som passer til rosene, sånn som lavendel og storkenebb. Men slik som det er i min hage, så er det veldig mye av så mye sorter. Det blir vel slik når man er en blomsterelsker og man er jo tilfreds med det.

 (Trykk på linken) http://www.hildbjorg1.net/38310994 
 Her kan       du se de rosene jeg omtaler,   En rose som jeg er ekstra glad i er "Sonja", som jeg har hatt i ca. 28. år. Det er en drivhusrose. Har hatt den i kjelleren om vinteren, så blir det drivhuset før den settes ut. "Sonja" har nydelige edel roser, som er holdbar både ute og i bukett.

"Dornrøschen"er også en skjønn rose, ofte blir den kalt "Tornerose". Den er gjenblomstrende og er meget hardfør, etter det jeg har erfart. Blomsten er stor og utsøkt vakker i form og farge. Lange, kraftige skudd bærer blomsten godt oppe og frister til snitt. Skjær vekk  gamle grener hvert tredje eller fjerde år. Det holder busken i god vekst og blomstring. Den er vel egnet både som solitær og i gruppe. Sone 5.

"Barkarole" er en nydelig stilkrose som har en farge som hever seg til dyprødt i den utslåtte  blomsten, i tillegg omgir blomstene seg med en forførende duft. Har den i kjelleren om vinteren, for den er i sone 4. Her jeg bor er det mest sone 5. Men inntil husvegg 4.


"Hansaland" er en rose som virkelig har overasket meg positift. Den er voksevillig og meget hardfør. Vakre røde roser som er veldig holdbar. God remontering og lite sjukdomsproblemer. En bredvokst og opprett buskrose, som er gjenblomstrende. 1,5 m. høy. 

"Apotekerrosen" har en lang historie i medesinsk bruk. Nypene er rik på C-vitamin, er også rik på vitamin B, E og B3. Rosa gallica officinalis er antagelig den eldste rose i kultur. Mange mener at det var denne rosen som Lancaster-slekten hadde som sitt symbol under Rosekrigene i England på 1400-tallet. Sone 7-8.

"Jens Munk" Rosa rugosa. (Svejda 1974 Kanada), oppkalt etter den Norske sjøfareren som i 1619. forsøkte å finne Nordvest-passasjen uten hell. Jens Munk har ren rosafargede blomster, som sitter i tette klynger og har duft. Blomstrer fra juni til oktober. Jens Munk er en krysning mellom Schneezwerg og Fru Dagmar Hastrup. Meget harfør. Sone 7-8.
 
120. cm.

"Charles Austin" er en av mange Austinroser. Den har store, oransjegule til kobbergule blomster. Denne friske rosen tiltrekker seg stor oppmerksomhet. Austinrosene har både de historiske rosenes kvaliteter, god og ekte duft, vakker  gammeldags blomsterform og evne til å remontere. Austinrosene er mindre herdige enn rugosaer og kanadiske roser, men noen kan greie seg i sone 5. Austinrosene trenger mye gjødsel for å trives bra. Kan skjæres ned til 10-20. cm. på våren. Dermed blir det mere forgreining fra bunnen av og den vokser fort opp igjen. Jeg har min Charles Austin i kjelleren om vinteren, for sikkerhets skyld. H 120.cm. Sone 5.

Mange flere Austinroser har bergtatt meg.
"Abraham Darby" har store, kraftige knopper som folder seg ut i koppformede blomster i nyanser rosa og aprikos. Videre i rød gule toner og kremfarger. Den er kjent for disse spennende fargenyansene, og sin nydelige duft og remonterende egenskaper. 130. cm. Sone 4-5.

"Graham Thomas" er berømt for sin sterke, ravgule farge og tar seg flott ut sammen med blå ridderspore. En av de beste gule roser, en kraftig rose på 1.m. Fin sterk duft. Blomstrer lenge, juni-oktober. Den kan fryse ned på vinteren. Jeg synest den er en av de vakreste gule roser som jeg vet om. 1,5.m. høy, hvis den når full høyde. S.3-4.

"Leander" er en av de mest hardføre og friskeste Austinroser. Veksten er kraftig, buskete og ganske tett  med noe buete grener. Høyden blir ca. 2 meter og bredden ca. 1,5 meter. De fleste grenene er nesten tornefrie. Bladverket er mørkegrønt og glinsende.
Kraftige årsskudd gir vanligvis 20-40 blomster i fyldige, forgrenede blomsterklaser, helt utrulig delikat og forførende.
Blomstene er meget vakre og fargene skifter fra mørk aprikos til en lysere laksrosa farge. De er store, tettfylte og har en sterk fruktaktiv duft. Den har en rik blomstring fra månedskiftet juni/juli til august. Blomstringen fortsetter litt utover sesongen. De fleste Austinroser er remonterende.
"Leander" er mer hardfør enn de fleste Austinroser og klarer seg godt til vekstsone H4-H5. Ganske sterk mot soppsykdommer. Vakrest som solitær og i grupper.

"Braithwaite" er den beste av de mørk røde sortene. Den ble introdusert i 1988. Buskrose med kraftig vekst, tettvokst, med kraftige, opprettvoksende grener. Bladene, mørkgrønne med en svak gråtone. Blomster, vanligvis 11-14 cm. i diameter og tett fylte. Blomsterfargen er mørk karminrød og med en fløyelsaktiv glans. Duft, temmelig svak og frisk, med innslag av anis og kjørvel. Blomstrer rikelig og nesten uavbrutt fra månedskiftet juni/juli og utover høsten. Noen ganger soppangrep. Vakrest når den dyrkes i mindre grupper. H-5.


Dyrking, stell og bruk.
Engelske roser skal dyrkes på varme og solrike vokseplasser. Remonterende sorter krever god, moldrik og veldrenert jord, som samtidig holder godt på fuktigheten. Engangsblomstrende roser trenger ikke like næringsrik jord som de remonterende. Men de som er remonterende må ha og krever mye næring, helst naturgjødsel, og de skal vannes godt i tørkeperioder. Engelske sorter bør vinterdekkes godt her i landet eller de kan settes i kjelleren. Jeg har i mange år satt de rosene som er i sone 4. i kjelleren. Ellers blir de rosene som overvintrer i hagen, dekt med granbar.

De fleste sorter blir vakrest når de dyrkes i små, tett sammenplantede grupper og som solitærbusker. Sorter med kraftig vekst kan også brukes i lave, sammensatte buskplantinger og som frittstående hekker. De fleste engelske rosene gjør seg godt i potter og urner.

Leander

 Beskjæring.
Det sies at roser skal beskjæres tidlig om våren "når bjørka har museører", dvc. når bjørkebladene spretter. Engangsblomstrende buskroser må imidlertid beskjæres etter blomstring, da de blomstrer på fjorårets skudd.
Klatreroser trenger ikke så mye beskjæring, men de må stusses, dvc. gamle, forvedete stammer og døde greiner tynnes ut. Vil man tukte planten, beskjærer man foregående sesongs avblomstrede skudd ned til 4 øyne.
Etter beskjæring bør alle blader og grener bæres vekk og brennes/graves ned for å forhindre spredning av eventuelle sykdommer.

Når våren kommer får man ofte lyst til å kjøpe seg flere roser. Da er det viktig at pottedyrkede planter skal gjennomvannes før planting. Barrotede planter skal stå i vann før de plantes. Grav en grop som er 40-60 cm. dyp og vid. Plant rosen slik at foredlingsstedet (klumpen mellom rot og greiner) er ca. 10 cm. under jorden. Bruk ferdigblandet plantejord eller rosejord. Vann grundig.Ved planting av barotede roser kan man beskjære alle greiner over et utoverrettet øye ca. 10 cm. over bakken for å stimulere tilveksten fra plantens basis. Vann regelmessig de første to månedene.


                              

                                 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

09.02 | 22:15

Hildbjørg,er det noen som har foto av Bernhof og Magda ?Det ville være trivelig å kunne

se et bilde av min onkel.

mh
Jan Eidsaa

...
09.10 | 18:41

Hei!
Jeg fant siden din i dag da jeg lette etter min slekt.
Takk for en meget fin historie!
Jeg er barnebarn av Jon Nielsen.

...
04.06 | 18:48

Hei Hildbjørg Aner overhode ikke hvordan jeg kom inn på denne bloggen din. Er KJEMPEIMPONERT over både deg og hagen din!

...
26.04 | 17:10

Hei!
Bare de rosene i sone 4. har jeg i kjelleren på vinteren, ca. 5-6 stk.
de fleste rosene jeg har er mer hardfør og kan greie seg ute.

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE