Et intervju jeg hadde med Mary Johansen.

 Hildbjørg Olaussen.     

                         Sykepleiens ildsjel i Sømna!                

 

Mary Kristine Johansen har gjennom mange år hatt sitt virke som sykepleier i Sømna kommune og er kjent og kjær for mange. Hun minnes med vemod den tiden helsa var god og hun kunne stå på fra morgen til kveld.

 

Mary er født i Fauske, men vokste opp i Saltdal, da det ble til at familien flyttet dit. Etter endt folkeskole ble det fram- haldskole og ett år på Fredheim. Hun ble da kokke i ett år på Saltdal prestegård. Etter det begynte Mary i sykepleien. Det var da krig i landet, og det innebar 3. måneders forskole i Trondheim og så 3. års utdannelse i Bodø, med noen eksamener i Trondheim. Mary måtte så ta ett pliktår. Videre arbeidet hun 2. år ved Svolvær sykestue.

Mary ble i 1951. gift med Harald Johansen og flyttet til Berg. Etter noen år fikk de datteren Ella Marie. De første årene arbeidet Mary på sykestua i Brønnøysund som ferievikar og ekstravakt. Da aldersheimen sto ferdig i Sømna, arbeidet hun først som vikar, men ble senere ansatt der, en tid konstituert som bestyrer. Da hjemmesykepleien ble en realitet ble Mary den første ansatte. Der arbeidet hun i mange år, men de siste årene kom hun tilbake til aldersheimen, og arbeidet der til hun fikk pensjon.

 

Mary har fått oppleve en tid med store forandringer både på godt og vondt. Før måtte de fleste slite seg gjennom hverdagen, men hadde nok sikkert mere tid og omsorg for hverandre. Nå har folk det så travelt og har stort sett nok med seg selv. Det er blitt mere av kravmentalitet, før greide man seg med lite og var stort sett fornøyd med det. Men Mary ser klart de store positive endringer som har skjedd, for eksempel kommunikasjons-messig og ved at stort sett alle har telefon.

 

I eldreomsorgen har utbyggingen av hjemmesykepleien og hjemmehjelpsordningen gitt de eldre mulighet til å få bo i sin egen heim lengst mulig. Og i de senere år er det blitt bygd mange trygdeboliger, for de som måtte trenge og ønske en slik bolig. Trygghetsalarm er av uvurderlig hjelp og skaper stor trygghet, for de som bor alene.

 

Mary har hatt og har fremdeles mange hjertesaker som opptar hennes tid. Den største var nok å få til aldersheim i Sømna. Hun forteller om det samhold og kamphumør de hadde de kvinner og menn som sto på og ofret tid og krefter for saken. Det ble etter hvert både kronerulling og innsamlinger. I mange år var det ofring i kirken 17. mai til inntekt for en gammelheim, det var også mange underholdningsfester på Lysingheim. Det ble dannet gammelheims foreninger i neste alle skolekretser i kommunen, på Sund, Sandvåg, Vik, Brekkeidet og Berg.

 

Mary husker godt den dagen tomten til gammelheimen skulle bestemmes. Tilstede var representanter fra gamlehjems-foreningen, formannskapet og Dr. Østensen. Så ble byggingen satt i gang. Det ble holdt dugnad både ved utgravingen av tomten og da ny vei ble anlagt fra riksveien. Kvinnene hjalp til med å bære mat og kaffe.

Innvielsen av aldersheimen skjedde søndag 21. april 1963. og den fikk navnet Sømna Alders-og sykehjem. I 1979. ble heimen påbygd og den eldste delen ble restaurert. Etter hvert forandret behovet seg, og aldersheimen ble mer et sykehjem.

 

Mary har alltid vært samfunnsinteressert og det har medført en del tillitsverv. Hun var i mange år med i den kommunale husmorvikarnemnd, og i sosialstyret, mens det var stor– kommune. Hun har i mange år vært formann i gamlehjemsforeningen ”Oldingen” på Berg, og er fortsatt formann der. Det var gamlehjemsforeningene rundt i kretsene  som gjorde en begynnelse på hjemmehjelpsordninga som vi har i dag. Mary var også med i styret  for Aldersheimen. Mary har vært medlem i Norsk sykepleieforbund i nesten 40. år. Først på 60. tallet gikk hun et instruktørkurs i førstehjelp i Oslo. Etter det holdt  hun flere  førstehjelpskurs rundt i Brønnøy og Sømna kommune.

 

Mary var i sine yngre år med i teaterlag og hun har alltid likt å lese dikt. Mange er det som har hatt glede av å høre henne lese på fester og lignende. Mange slags håndarbeid blir til under hennes flittige hender, veving og lappeteknikk, bare for å nevne noe.

Hun har mange gode venner, og selv mener hun å ha levd et rikt og godt liv med både sorger og gleder.

 

Mary ble 70. år den 25.11.92. Dagen ble feiret på Sømnasenteret sammen med slekt og venner. Vi setter stor pris på Mary. Hun er et varmt og godt menneske med omtanke for sine medmennesker.

 

Dette intervjuet ble skrevet til Mary sin 70. årsdag den 25.11.92.

Hildbjørg Olaussen.  

Mary Johansen.

Tenner et lys for Mary.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

09.02 | 22:15

Hildbjørg,er det noen som har foto av Bernhof og Magda ?Det ville være trivelig å kunne

se et bilde av min onkel.

mh
Jan Eidsaa

...
09.10 | 18:41

Hei!
Jeg fant siden din i dag da jeg lette etter min slekt.
Takk for en meget fin historie!
Jeg er barnebarn av Jon Nielsen.

...
04.06 | 18:48

Hei Hildbjørg Aner overhode ikke hvordan jeg kom inn på denne bloggen din. Er KJEMPEIMPONERT over både deg og hagen din!

...
26.04 | 17:10

Hei!
Bare de rosene i sone 4. har jeg i kjelleren på vinteren, ca. 5-6 stk.
de fleste rosene jeg har er mer hardfør og kan greie seg ute.

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE