Dette er et intervju jeg hadde med Jens.

Jens koser seg i hageselskap.

                 Reddet liv som 12 åring!

 Det var et stort øyeblikk for Jens å få hilse på Kong Olav V. den 7.aug. 1988. Kongen fikk av Jens overrakt en tre-skammel, der trekket var vevd av Jens og satt sammen på arbeidsstua.

Jens ble født 21. november 1894. på Sund av foreldre Anna Zahl og Peder Ingebriksen. Anna, også kalt Selværrosa, var fra Selvær attmed Træna.  Peder var der på bygningsarbeid på reise fra Nordfjord. De to slo seg sammen og flyttet til Sund og fikk seg hus og heim. Etter hvert fikk de 8. barn, bare to av dem lever nå.

Jens har strevet med mangt og meget, og det er en opplevelse å få høre han fortelle fra en svunnen tid. Helt fra sine unge år var det å hjelpes til for å få endene til å møtes. Det var en selvfølge for de som vaks opp da. Blant annet grov han mark til linagn, for å skaffe tilveie kokfisk.

Torv til brensel var mye vanlig helt til midten av 1900. tallet. Det var å dra hjem torvsekkene på kjelke fra Tausvikheian. Der hadde de torvmyra og torvsjåen.  Favnved ble hentet sjøvegen fra Bindal. Den kostet kr. 25, pr. favn. Om vinteren gikk det mye brensel både til oppvarming og matlaging. Men også om sommeren var det å fyre opp i ovnen, for mat skulle lages og klær vaskes. Så var det også godt med en tår kaffe i blant. Livet ble mye enklere for folk da de fikk elektrisk strøm i 1949 (i Vik), på Sund kom strømmen i 1956. Folk fikk seg etter hvert både komfyr, vaskemaskin, kjøleskap og slikt. Tenk å bare kunne slå på en knapp, så ble det lys og varme.

Hver kveld var Jens i fjøset for å hjelpe sin mor. Etter at kveldsmaten var spist og leksene gjort, var det godt for unggutten å få krype i loppekassen. Jens viste alltid på råd. Han batt  garn for å tjene penger til konfirmantklær. For 6. garn fikk han kr. 12,-. Han gikk så til Vikjord i Vennesund og kjøpte tøy. Mor hans sydde dressen. Skoene ble laget av Jakob Frantså.

   Jens og hans bror, Henrik, var en dag ute for å sette flyndregarn. Det var landvinds– skaver, så de låg å ventet for å komme utpå. Plutselig fikk de se to mann kullseile utpå et stykke. Jens og Henrik var bare guttunger i 12– årsalderen, men de greide å berge begge to. Det var Karl og Ingvald Hestås, som seglet fra Vennesund og skulle heim til Hestås.Etter ar Jens var blitt voksen dreiv han mye med bygningsarbeid sammen med faren. 

02.01.23. giftet Jens seg med Albertine ( Tina ) Johansen fra Sund. Anna og Konrad Sund ble også gift den dagen. Begge brudeparene satt på langslede til kirken, og det var landvindsrokk. Tina og Jens bosatte seg i barndomsheimen til Tina og dreiv gården der. Tina hadde telegrafen i 36. år ved siden av å ha fjøset når Jens var borte på arbeid. Så hadde hun 6. barn å stelle for, så sannelig var det  ikke å ligge på latsiden for noen av partene.   

Jens arbeidet på Dovrebanen i et år. Ellers var det forskjellig slags lausarbeid, blant annet torvlemping. Han var også med på å sette opp mange fjøs og bolighus rundt om i bygda, også på Træna. Jens var den første som begynte med ”holmurer”på fjøsene. Han forteller om at først var det å forskale, så skulle blandingsmassen, som besto av 6. bøtter sement og 18. bøtter sand, blandes med spade. Det var ikke blandingsmaskin på den tiden. Etter en uke var muren tørr og forskalingen kunne rives ned. Så var det å sette i gang med byggingen. To til tre mann skulle gjøre alt ved håndmakt.

Begynte også med sagbruk. Fikk tak i sagbenk fra Finneidfjord, fra en kjenning. Drivkraften var traktoren. Saget både til eget bruk og en del til andre. Med så mange forskjellige gjøremål var det å arbeide så å si dag og natt. Men helsen var god og humøret på topp, så dagene gikk med et strevsomt liv. Han er med rette en slitets adelsmann.

Hver vinter var det å dra til Sklinna på fisking. Det var 5. mils reise utover dit og det var vanlig å stoppe i Hortavær, som på den tiden var et handelssted. Da de ofte ble i Sklinna i 4—5. uker måtte matkista være full av mat. I den var det brød, flatbrød, lefse, smør, sirup, rulle og spekekjøtt. En sekk med poteter var også med. Nesten hver dag var det fersk fisk, men en og annen dag vanket det Gjellosing ( tørrfisk ) med bredd smør til, for å variere kosten. Men disse feskarkaillan var nå ikke særlig kravstore, så de syntes nok at alt var i skjønneste orden i matveien.   

En gang gikk de seg fast i en steindunge som isen hadde båret ut. Jens halte seg utfor båtripa og brukte ryggen for å få båten laus. Den dag i dag har han merke på ryggen etter denne hendelsen. Av og til fikk de storkveite. En gang i Oterviken fikk de 5. storkveiter mellom Hundertrappen. Innfor Hjelmset fikk de en kveite på 102. kg. De hadde satt noen gamle garn og regnet ikke med noe fangst.

Jens har de siste årene bodd på Sømna Alders—og sykeheim. Hans kone, Tina, bodde på aldersheimen den siste tiden. Da hun døde ble det mer stusselig for Jens. Men mange, både slekt og venner ser gjerne innom han Jens for å prate. Da kong Olav V. spurte hva Jens hadde drevet på med før, svarte Jens at han i hovedsak hadde vært gårdbruker, bygningsmann og fisker, men det var for ingenting å regne i mot det å være konge.

Alle er vi enige om at Jens er en hedersmann, tålmodig, snill og ikke minst en stor humorist.

Jens døde 5. juli 1993.

Hildbjørg Olaussen
 

 

Jens hilser på Kong Olav V.

 

Jens er på arbeidsstua og baker til jul.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Tor John | Svar 25.03.2015 13.07

Dette var da en veldig fin hjemmeside, kjekt med så mye stoff om slekten din og bilder.

Villy Saltermark (Brønnøy) | Svar 16.01.2013 22.08

Hei. Min mor er Tremenning med 'Tina' og jeg har skrevet en Slektsbo på den siden av slekta. Stamtre ned til 1350 tallet og etterslekt fram til 2000+. Fin
his.

Christine B. Sund | Svar 17.02.2012 22.00

Dette er onkelen til pappa. Har du flere bilder og/eller historier av Jens eller hans familie?

Haldis 10.02.2015 18.29

Han er min bestefar så jeg kan fortelle deg mye Haldis Zahl Kristiansen haldiszahl@gmail.com

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

09.02 | 22:15

Hildbjørg,er det noen som har foto av Bernhof og Magda ?Det ville være trivelig å kunne

se et bilde av min onkel.

mh
Jan Eidsaa

...
09.10 | 18:41

Hei!
Jeg fant siden din i dag da jeg lette etter min slekt.
Takk for en meget fin historie!
Jeg er barnebarn av Jon Nielsen.

...
04.06 | 18:48

Hei Hildbjørg Aner overhode ikke hvordan jeg kom inn på denne bloggen din. Er KJEMPEIMPONERT over både deg og hagen din!

...
26.04 | 17:10

Hei!
Bare de rosene i sone 4. har jeg i kjelleren på vinteren, ca. 5-6 stk.
de fleste rosene jeg har er mer hardfør og kan greie seg ute.

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE