Blåvalmuesøster.

Velkommen til å se og lese om mine stauder.

      Hva er det som gjør at vi er så glad i staudene? Disse plantene har mange gode egenskaper. For det første vokser de raskt. Du trenger ikke vente i ti år før en staude er fullt utvokst. Allerede det første året vil en aster eller en nellik kunne blomstre, og etter hvert som planten blir eldre, øker den i omfang og får dermed også rikere blomstring. En annen fordel med stauder er at de stort sett er hardføre planter som tåler både vind og vinterkulde. Staudene overvintrer godt under jordoverflaten, og bare noen få har plantedeler over jordoverflaten, som kan ta skade av uttørkende vind.
 

Plantene kommer  freidig med nye skudd om våren og bugner av blomster gjennom den varme årstiden. Sist, men ikke minst, tiltrekkes vi av staudenes vakre og varierte fargespekter. Plantene gir oss mulighet til raskt å danne fargetemaer i hagen. Stauder har også en annen klar fordel. Mange av disse plantene formerer seg villig uten noen innblanding, enten gjennom frøsetting der de kan spre seg over store områder, eller ved at røttene brer seg utover. Skal du lykkes med stauder, må du lære deg hvilke vekstvilkår du kan tilby plantene i din hage og så velge planter som vil vokse og trives under disse vilkårene.

Jeg har flere skyggebed i min hage. Der finnes storkonvall med sine lange, buede stengler med hvitgrønne klokkeblomster som henger elegant ned på den ene siden. Alltid et flott syn der de lyser opp  på de mest skyggefulle steder i hagen. Forskjellige sorter primula, som japanprimula og augustprimula, liker seg i skyggen. Sverdiris har jeg mange av, både i skyggen og ved dammen.

Noen av de fineste plantene i hagen er Breibladlilje (Hosta). En meget takknemelig skyggeplante med god voksekraft og mange bruksområder. Som bunndekker er den suveren, men også velegnet i potter eller i rabatten. Sammen med hosta planter jeg bregner, aksnøkketunge, bergenia, bronseblad og bispelue. De grasiøse storkenebbene og akeleiene gir fin kontrast mot de storbladede bladliljene. Alle disse trives i skyggen.

Ved dammen har jeg Koreabronseblad (Rodgersia podophylla) som er rødbronsefarvet. På motsatt side har jeg Kastanjebronseblad (Rodgersia aesculifolia) med mere grønne blad. De har flotte, store blader og luftige, spirliknende blomsterklaser i en varm kremfarge. Jeg har flere store Dagliljer som blomstrer enormt over lang tid. Det er planer om å dele dem til våren. Sverdirisen er også blitt i største laget, så av og til må man ta bort noe. I forgrunnen har jeg nydelige storkenebb som pynter opp med sine blåe blomster. Ellers har jeg Hosta der også. Det er en plante jeg har mange steder i hagen.

I det største bedet har jeg mange stauder, men også endel sommerblomster. Mange av plantene er oldemors-planter som jeg har fra mors hage. Prydsvinerot sprer seg lett og kan invadere hagen. Stjerneskjerm er utrulig vakker og finnes i flere farger. Dagfiol (nattfiol) sprer seg lett og har nydelig duft, som merkes over hele hagen. Dagliljer også i dette bedet, veldig hardfør og villig. Karbatklokke har lett for å komme bort, men har noen igjen. Så har jeg storkenebb, den blålilla sorten praktstorkenebb "Johnsons Blue"og hvitblomstret brunstorkenebb og "Patrica, som har en sterk farge og blomstrer lenge.

Stormarikåpe(Alchemilla mollis) er nydelig med mengder av gulgrønne blomster som reiser seg over bladene fra midtsommer. Marikåpe selvsår seg rikelig, derfor bedre å bruke planten som bunndekker enn som rabattplante. Derfor skal jeg flytte den fra bedet. Ellers har jeg Pioner som pynter opp med sine fine farger. Mange flere stauder, som Fagerklokke, Akeleie, Astilbe, Blå valmuesøster, Duehode og Ridderspore. 
 
 Bergblomst danner et tett bunndekke og tåler en lang rekke vekstvilkår. "Rosi Klose" har sjarmerende, laksfargete blomster og "Silberlight" har hvite blomster. Så har jeg flere "Phlox i mange farger, fint å ha noe som blomstrer om høsten. Jeg liker godt å plante ringblomster inni mellom. Kanskje skriver jeg senere en gang om de andre plantene jeg har. 

Nydelig med pion.

Augustprimula.

Prydsvinerot, den sprer seg lett.

Hosta eller Breibladlilje.

Dagliljer.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

09.02 | 22:15

Hildbjørg,er det noen som har foto av Bernhof og Magda ?Det ville være trivelig å kunne

se et bilde av min onkel.

mh
Jan Eidsaa

...
09.10 | 18:41

Hei!
Jeg fant siden din i dag da jeg lette etter min slekt.
Takk for en meget fin historie!
Jeg er barnebarn av Jon Nielsen.

...
04.06 | 18:48

Hei Hildbjørg Aner overhode ikke hvordan jeg kom inn på denne bloggen din. Er KJEMPEIMPONERT over både deg og hagen din!

...
26.04 | 17:10

Hei!
Bare de rosene i sone 4. har jeg i kjelleren på vinteren, ca. 5-6 stk.
de fleste rosene jeg har er mer hardfør og kan greie seg ute.

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE