Dette er et intervju jeg hadde med Therese.

                    Therese rundet 100. år!
I går, onsdag den 5. februar fylte Therese Småeng 100.år. Det gjør henne til en av de desidert eldste innbyggere på Sør-Helgeland. Therese var godt voksen allerede under 1. verdenskrig, og hun har opplevd et samfunn i enorme forandringer, både økonomisk og sosialt. Dagen ble feiret på Småengan sammen med slekt og venner.

Det er en stor opplevelse å få bli gammel, noe de fleste av oss aldri får oppleve. Therese er klar i sin tankegang og har stor humoristisk sans, hun er en utrolig koselig dame, som alle må bli glad i.Therese er glad i å reise på turer. I fjor sommer var hun blant annet med Hurtigruten på tur. Det ble en uforglemmelig opplevelse for Therese og oss andre.
 
Therese er født på Småengan i Sømna og hadde to søsken, som for lenge siden har gått bort. Hennes mor, Maren Torgersen var fra Porsgrunn, og faren, August Hansen fra Småengan. Therese gikk  7. år på folkeskole på Baustad, 14. dager skole og 14. dager fri. Tidlig måtte hun hjelpe til med husarbeid, for moren dreiv og spant garn til folk i bygda. Faren var skomaker.

Therese på tur med hurtigruten.

Da hun var 17. år bar det til Sømnes gård, Øvergården, som hushjelp for Marie Holst. Der var hun i noen år og fikk 5. kr. i betaling pr. måned. Hennes arbeid bestod i vanlig husarbeid, bærplukking, potetopptaking m.m. Fruen i huset satte nok veldig pris på Therese, for hun testamenterte henne 25. kr. Det var mange penger på den tiden. Etter det bar det til Løvøy, nord for Sandnessjøen, som barnepike. Det var å bruke robåt for å komme seg til og fra. Therese trivdes veldig godt på Løvøy og ble der i 1. år.
 
Da Therese var 25. år reiste hun til Førresfjorden, ikke langt fra Haugesund, til sin bror Hagbart. Dette var under første verdenskrig, og kosten var mye dårlig. Rett ofte måtte de koke graut av maismjøl. Etter halvannet år bar det hjem igjen. Hun arbeidet da mye rundt på gårdene med all slags forefallende arbeid. Når det var sesong for det, arbeidet Therese på fiskbergene, mest på Jarholmen. Hun tok seg også av sin gamle mor, og pleiet henne den siste tiden før moren døde i 1948. Det ble også tid til strikking av sokker og votter til sine nærmeste. Det var utallige par hun i årenes løp greide å få til med sine flittige hender.

Therese har bodd på Sømna-Alders-og sykeheim i mange år, og her trives hun godt. Hørselen er etter hvert blitt noe dårlig og hun er avhengig av rullestol, men ellers er hun ganske sprek. Så godt som hver dag er hun å finne på arbeidsstua. Lysten til å arbeide har hun i behold og hun føler at hun forsatt kan få være til nytte. Det gir hverdagen mening og gjør dagene lettere å mestre. Når kvelden kommer ser hun gjerne på fjernsynet og følger med i det som foregår ute i verden. Som det positive menneske hun er, ser hun det aldri ulikt å dra på turer, hun er alltid den som blir med.

Hundreårsjubilanten skal feire dagen hjemme hos sin niese med familie, og det gleder hun seg veldig til.
Alle her på Sømna Alders- og sjukeheim gratulerer Therese hjerteligst med 100-års dagen.

Therese døde den 30. januar 1994. Da var hun nesten 102. år.                      
                                                    
Av Hildbjørg Olaussen.
Therese baker serinakaker på arbeidsstua.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

09.02 | 22:15

Hildbjørg,er det noen som har foto av Bernhof og Magda ?Det ville være trivelig å kunne

se et bilde av min onkel.

mh
Jan Eidsaa

...
09.10 | 18:41

Hei!
Jeg fant siden din i dag da jeg lette etter min slekt.
Takk for en meget fin historie!
Jeg er barnebarn av Jon Nielsen.

...
04.06 | 18:48

Hei Hildbjørg Aner overhode ikke hvordan jeg kom inn på denne bloggen din. Er KJEMPEIMPONERT over både deg og hagen din!

...
26.04 | 17:10

Hei!
Bare de rosene i sone 4. har jeg i kjelleren på vinteren, ca. 5-6 stk.
de fleste rosene jeg har er mer hardfør og kan greie seg ute.

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE