Min bestefar!

Bestefar og bestemor med barna Egil og Arild.

Min bestefar!

Natvig Klingenberg Jensen Haugvik var født i 1878 i Mardal. Han var sønn av Jens Olaus Andreassen Sømhovd og Jonette Karoline Ågesdtr.

 

Bestefar reiste tidlig til Mosjøen for å utdanne seg til baker. Etter det drev han som baker i Mosjøen en tid. Der ble han gift med Emilie, min bestemor. Emilie Berthea Nilsdtr. Nordås, født i 1878. hun var datter av Nils Andreas Ingbrigtsen Nordnes og Birgitte Marie Olsdtr. Nordås. 

Det ble til at de flyttet til Sømhovdsjøen i Sømna i 1902. Min far var da 1 år gammel. Bestefar dreiv da som baker og fiskehandler. Noen år senere ble det flytting til Viksjøen og der ble det bygd det huset som vi kaller "Foreningen". Der var både bakeri, butikk og leilighet. 

Min bestefar hadde stort pågangsmot og veldig arbeidslyst, han så ingen ting ulikt. Jeg har blitt fortalt at han begynte å bake brød i tre-tiden om morgenen, dette for å ha brød å selge i butikken. Han leide inn "Johan Lyder Eriksen" til å gå i fast rute med brød. han bar brødene på ryggen i en sponkorg. Mye godt ble bakt, både smultringer, spekulasje, smørkjeks og boller. 

Bestefar hadde også notbruk. På høsten var det mye folk med på notfiske både i Bindalsfjorden, Ursfjorden og Vik-vågen. Han hadde to skøyter som ble kalt "Gavla" og "Sjøblomsten". Min far overtok Sjøblomsten og brukte den.

Her er de på notfiske, med Sjøblomsten i bakgrunnen.
Her er vi på besøk hos bestefar. Vår eldste sønn, Atle, var med og fikk sitte i fanget til sin oldefar.

Sjøblomsten ble brukt til å frakte pasienter til sykehus, enten Namsos eller Søvik. Det ble også fraktet madrial og ved fra Bindal. Mye ved gikk til bakeriet. Rolf, far til Jan, var motormann da han var noen år eldre enn far. Både før og etter krigen gikk far til Gorset i Bindal med korn til bøndene. Under krigen kunne han ikke ha lys på, så han kjørte med slukte lanterner. Det var tysk vakt på Sandvåg, som passet på at ikke engelskmannen skulle komme.

Fra 1919 leide bestefar ut butikk,bakeri, lager og brygge til nystiftede Vik handelsforening. Tre år senere kjøpte de alt. Bestefar satte da opp stuebygning like nordom.

Emilie ble syk og døde i 1925. Natvig giftet seg to år senere med (Therese) Sofie Handsdtr. fra Vik. Da tok nok en gang Natvig og satte opp ny stuebygning, denne gangen ved kaja. Min far overtok da heimen, mitt barndomshjem.

 

På sine eldre dager begynte bestefar med fiskebutikk i Elisabetstua på Vik. Men etter en tid fikk han leie lokaler hos Albin Pettersen. Han bestilte fiskevarer fra Andenes og andre steder.Dette var godt likt av folk, for der kunne de få kjøpe blåkveite, uer, fisketunger, reker og mange sorter fisk. Jeg besøkte bestefar i friminuttet på skolen og fikk da en pose med reker.

Siste gang jeg så bestefar var da Atle og jeg var på besøk. Atle var vist bare tre år og fikk sitte i fanget hos sin oldefar. Han serverte oss spekulasje som han selv hadde bakt.

Bestefar døde i 1963 og ble 85 år.

Natvig med sin sønn Arild.

Mellom eldsteguten i første ekteskap og yngstemann han hadde med Sofie, var det 40 år.

Barna fra første ekteskap var:

Egil Nikolai, f. 1898- Mosjøen d. 1913.

Arild Johan f. 1901- Mosjøen d.  1986.

Ragnar Klingenberg f. 1908 Viksjøen d. 1981.

Birger Norman f. 1911 Vikstrand  d.1913.

Birgitte Egilette f. 1914 Vikstrand d.1914, 1 dag gammel.

Dagny Johanna f. 1916 Vik. Bosted Haugesund. Blir 97 år.

 

Felles barn til Natvik og Sofie.

Birger Normann f. 1927 Vik d. ung.

Filip Herold f. 1928 Vik- Bosted Bergen d.

Solveig Katrine f. 1931 Vik. Bosted Osterøy Hordaland.

Kristine f. 1934 Vik. Bosted Osterøy d.

Svein Magne f. 1935 Vik.

Bjørn f. 1938 Vik d. 1989. Bergen.

Her ser vi "Foreningen"der Natvig drev som baker og butikkeier. Vi ser også Johan Lyder med sponkorga på ryggen.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

09.02 | 22:15

Hildbjørg,er det noen som har foto av Bernhof og Magda ?Det ville være trivelig å kunne

se et bilde av min onkel.

mh
Jan Eidsaa

...
09.10 | 18:41

Hei!
Jeg fant siden din i dag da jeg lette etter min slekt.
Takk for en meget fin historie!
Jeg er barnebarn av Jon Nielsen.

...
04.06 | 18:48

Hei Hildbjørg Aner overhode ikke hvordan jeg kom inn på denne bloggen din. Er KJEMPEIMPONERT over både deg og hagen din!

...
26.04 | 17:10

Hei!
Bare de rosene i sone 4. har jeg i kjelleren på vinteren, ca. 5-6 stk.
de fleste rosene jeg har er mer hardfør og kan greie seg ute.

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE