Forside

                     Vital hedersmann på 98 år!

Bernhof Edvardsen som sammen med sin hustru Magda nyter sitt otium ved Sømna syke og aldersheim, rundet torsdag 29.september 98 år.

 

På tross av sin høye alder er Edvardsen utrolig vital, og da vi forleden stakk innom for å gratulere, var ekteparets værelse fylt til trengsel av vakre blomster som en skare av venner og bekjente hadde husket ham med på dagen.

Fortelle oss noe fra ditt lange liv, og Edvardsen forteller:

 

Jeg er født og oppvokst i Hortavær, konfirmert på Leka og ekserserte på Steinkjersannan. Valg av yrke bød ikke på problemer, for den gang fantes intet alternativ til fiskebåten. Min første færing kjøpte jeg hos Knoph på Terråk. Den kostet kr. 30,- og med den rodde jeg fiske i mange år til jeg omsider hadde lagt meg opp nok penger til å kjøpe en sjark, da ble driften langt lettere og fortjenesten betraktelig større. Vinterfisket rodde vi vanligvis for Gjeslingan, men da storstormen i 1906 krevde ca. 40 menneskeliv, rodde vi for Skibbåtsvær. Uværet fikk vi da merke der også, men det kom ikke så brått, og han var ikke så sterk som i Gjeslingan. 

 

Men selv om Edvardsen ikke var øyenvitne til tragedien, levde den på folkemunne i årtier, og de forskjellige episodene får vi gjenfortelt med en innlevelse og intensitet som om ulykken nylig var hendt.

 

Året 1915 inntraff en annen begivenhet i Gjeslingan, og denne skulle bli til livsvarig velsignelse for den røslige fisker. En pike  fra Lille Reinfjord var da kokke for et båtlag fra grenda og piken som het Magda ble Bernhovs livsledsager og ga ham to døtre og en sønn.

 

De ble viet på Leka, men bryllupet sto i Hortavær. På hjemtur fra kirken kom de opp i en stim av storsei, og bruden fikk da demonstrert sin fiskelykke med å dra fire seier, men den femte sørget for at angelen satte seg fast under roret.

 

Storseien kunne ellers være vanskelig å finne, sier Bernhof og forteller at han en gang rodde fra fiskegrunne i samfulle 28 timer uten å få et napp.

Om det var Magda som savnet sin hjembygd eller andre årsaker skal være usatt, men etter 6 år kjøpte Edvardsen en gård på Våg som da var til auksjon. Prisen kom opp i kr. 9000,- og Edvardsen som da var 36 år, betalte beløpet kontant. mange penger den gang, men Bernhov som var oppdratt i gudsfrykt og nøysomhet, hadde fått en arv som var større enn det som kan verdsettes i penger. Tobakk og brennevin var bannlyst, men gleden ved livet var ikke mindre av den grunn.

 

Gleden ved livet ja. I følge skriften skal mennesket på sine gamle dager si at en har ingen glede av dagene. Så gammel er Bernhof ennå ikke blitt, og det på tross av at en ondartet isjias har lenket ham til en rullestol. Hukommelse og fortellerglede, samt gleden av å tilhøre en stor "familie" ved Sømna Alderheim lyser fra øyne som er sløret av grå stær. Med dette takker vi den aldrene hederspasje for interessante og underholdende timer og ønsker ekteparet en lang og lys livskveld.


Som aktivitør på sykehjemmet har jeg mange gode minner fra den tiden. Bernhof og Magda var musikalsk og underholt oss mye. Bernhof spilte på munnspill og Magda sang og spilte på citter.

Bernhof døde 1988. Han ble 103 år. Dette intervjuet ble sendt i Brønnøysunds Avis, den 8. oktober 1983.

Hildbjørg Olaussen.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Jan Eidsaa | Svar 09.02.2019 22.15

Hildbjørg,er det noen som har foto av Bernhof og Magda ?Det ville være trivelig å kunne

se et bilde av min onkel.

mh
Jan Eidsaa

Jan Eidsaa | Svar 24.03.2016 22.49

Det var onkel Bernhof.....

Jeg fikk ikke treffe denne staute karen

Mvh

JanEidsaa

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

09.02 | 22:15

Hildbjørg,er det noen som har foto av Bernhof og Magda ?Det ville være trivelig å kunne

se et bilde av min onkel.

mh
Jan Eidsaa

...
09.10 | 18:41

Hei!
Jeg fant siden din i dag da jeg lette etter min slekt.
Takk for en meget fin historie!
Jeg er barnebarn av Jon Nielsen.

...
04.06 | 18:48

Hei Hildbjørg Aner overhode ikke hvordan jeg kom inn på denne bloggen din. Er KJEMPEIMPONERT over både deg og hagen din!

...
26.04 | 17:10

Hei!
Bare de rosene i sone 4. har jeg i kjelleren på vinteren, ca. 5-6 stk.
de fleste rosene jeg har er mer hardfør og kan greie seg ute.

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE