Min hage

Arbeidet i hagen fra vår til høst

Siste nytt

Håper at denne sommeren blir fin, både for oss og plantene i hagen. Det er blitt 16. mars 2009, og tid for såing i kopper og brett. Har i dag sådd disse frøene:

Løvenunn, (Prydløvemunn). Det finnes både høye og lave sorter. En veldig anvendelig sommerblomst som blomstrer lenge.

Lobelia, flere sorter som (Cambridge Blue), (Ampel) og (Crystal Palase). Veldig fin i krukker og bed.Papaver, (Oriental) rød. Denne valmuen finnes i flere rødfarger og i hvit. Pynter fint opp i hagen.

Aquilegia, (Skinned), gull rosa. Mange nydelige sorter.
Campanula, (Latifolia), Storklokke, lyseblå. Sprer seg.

Nemesia, (Cardinal) Sommerfuglbusk. Dårlig mot regn.
Blåkorg, (Blue Mink). Veldig nydelig til kant på bed.
Puslingkrage. Denne er fin i bed og sammenplantninger.
Ridderspore, sommer, (Dwarf Rocet). En lav sort.
Lavatera, (Silver Cup) og (Mont Blanc) Disse må jeg ha.
Sommerstokkrose, (Trompet kattost)
Solblomst, nydelig til å kante bed og i skråning.

Noen frø trenger ikke å forkultiveres, men kan derimot såes direkte på friland. Sommerblomster som kornblomster, ringblomster, blomkarse og erteblomster kan såes rett i bedet, men gir du dem en forkultur inne, blomstrer de tidligere. Enkelte år blir det også sådd staudefrø, som storkeneb, valmue, fagerklokke, ridderspore osv.

Den 4. april er jeg nesten ferdig med å prikle, og de 6. lysstoffrørene er blitt tatt i bruk. Hele tiden må en være ekstra påpasselig med vanning så lenge plantene er små. Det er veldig viktig  at det ikke blir for varmt, helst bare 15. grader. Særlig solblomsten vil ha det kjølig. Under spiring ca. 20. grader.

Det er blitt 1. mai og tid for raking i hagen. På grunn av skogen vi grensel til, er det mye lauv. Noe tar vi med plentraktoren, men alle bed må rakes og stelles. Rosene som har vært i kjelleren i vinter er blitt tatt ut og sprøytet. Nå er de satt i drivhuset og blitt beskjært. De andre rosene i hagen blir også beskjært, bare litt på de engangsblomstrene. Georginer og Skaugum Begonia blir nå satt i bøtter og isoporkasser. Noen brett med sommerblomster blir satt i drivhuset. Den blomsten som tåler mest at det er kjølig er stemor, solblomst og stauder. På den her tiden har jeg ovnen på ved behov, men ikke om vinteren.

Den 6. mai ble Blankmispelhekken og Amerikansk hagtorn klippet. Ellers blir det hakket og tatt ugress, noe hver dag. Særlig har jeg fjernet engsolei, som det er mye av. Jan har satt ned rosebue nr.3. Der skal jeg plante "Lykkefunn" og "New Down" på hver sin side.

Det er blitt 9. juni og "Rododendron" har begynt å vise frem litt av sine vakre blomster. Den største jeg har, ble kjøpt i 1985. og den har vært utrulig vakker. I fjor talte jeg 600.roser. Rododendron krever en løs, luftig og sur jord med en pH på 4,5-5.
Følgende volumblanding gir en god Rododendronjord: 50.prosent grov naturtorv (ikke vekstorv, for den er tilsatt kalk). 30. prosent kompostjord eller vanlig god hagejord, 20. prosent granbarnåler og litt grov sand.

Når sommervarmen har kommet og faren for frost er ubetydelig, skal plantene ut. Men først må de herdes, m.a.o. gradvis venne seg til uteklimaet. De første dagene må de stå i skyggen. Rundt midten av juni kan vi kanskje plante ut i bedene. Det er spennende dager da det spirer og gror over alt. Alle de vakre staudene som titter frem i bedene. Problemet mitt er at jeg liker så alt for mye. Stauder, sommerblomster, roser, georginer, begonia og blomstrene busker. Det blir mye tid ute i hagen, både med å stelle i hagen og å slappe av i den.

Det er blitt juli måned og alle de trofaste staudene kommer i blomst etter hvert. Det er den store gul-orange dagliljen, irisen ved bassenget, storkenebb, valmuer, ringblomster, nattfiol som sender duft over hele hagen. Rosene og georginene har masse knopper, så det er mye å glede seg til. Hønsegjødsel på alle rosene.

Noen av de fineste plantene i hagen er Breibladlilje (Hosta). En meget takknemelig skyggeplante med god voksekraft og mange bruksområder. Som bunndekker er den suveren, men også velegnet i potter eller i rabatten. Sammen med hosta planter jeg bregner, aksnøkketunge, bergenia, bronseblad og bispelue. De grasiøse storkenebbene og akeleiene gir fin kontrast mot de storbladede bladliljene. Alle disse trives i skyggen.

Augusten er kanskje den fineste måneden i hagen. Da blomstrer alle rosene, ( de engangsblomstrene er ferdig). Nå er også georginer, skaugum begonia, karbatklokker og ikke å forglemme hagepoppelrosene som er i fult flor. Rosehekken "Therese Bugnet" har blomstret i hele sommer. Den er en av de mest hardføre roser som selges her i landet, høyde 180. cm. H8.

Dette er bare litt av det som vokser i hagen. Men kom gjerne på besøk i hagen, så får vi oss en hageprat.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

09.02 | 22:15

Hildbjørg,er det noen som har foto av Bernhof og Magda ?Det ville være trivelig å kunne

se et bilde av min onkel.

mh
Jan Eidsaa

...
09.10 | 18:41

Hei!
Jeg fant siden din i dag da jeg lette etter min slekt.
Takk for en meget fin historie!
Jeg er barnebarn av Jon Nielsen.

...
04.06 | 18:48

Hei Hildbjørg Aner overhode ikke hvordan jeg kom inn på denne bloggen din. Er KJEMPEIMPONERT over både deg og hagen din!

...
26.04 | 17:10

Hei!
Bare de rosene i sone 4. har jeg i kjelleren på vinteren, ca. 5-6 stk.
de fleste rosene jeg har er mer hardfør og kan greie seg ute.

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE