Roser og stauder!

                           Roser og stauder!

I " Hagen 2011", kan du nå finne bilder av roser og stauder: 
http://www.hildbjorg1.net/45528557  Klikk på linken! 

Det er blitt sommeren i 2011. Jeg skal skrive litt om roser og stauder i hagen her. Det ble sådd en del sommerblomstfrø, mye mindre enn jeg pleier, og det angrer jeg på. Sommerblomstene varer mye lenger enn staudene, helt til høsten. Så det er best å ha begge deler. I mai ble det plantet noen roser, da mange roser hadde takket for seg. Det har vært en sjelden hard vinter, først barfrost og så nordvind og kulde. Staudene viste ikke tegn på skade, var tvert i mot veldig voksevillig. Mye frøugress ble det selv om jeg plantet tett, så det ble mye jobbing med luking. Det hadde da regnet i flere uker og da trives både ugress og stauder. Men ved å sørge for at jorda ikke ligger bar, kan en redusere betraktelig. Store bladplanter, gressklipp, bark eller dekorstein er ulike måter å dekke jorda på.

Det er nå blitt sist i juni og hagen har kommet seg fint. Det er en nytelse å vandre i hagen. Av og til lykkes man i å få planter til å passe sammen, som f. eks. prydsvinerot og stormarikåpe. Den lys-rosa valmuen er så fin med blå storkenebb bakom. Jeg synes nattfiolen er helt skjønn, der den stikker opp inn i mellom, og sender duft over hele hagen. Rosene er full av knopper som snart åpner seg. Det er spennende dager og mye å glede seg til. Man får av og til tanker om å forandre eller forbedre bedene i hagen. Øverst på ønskelisten er flere roser og stauder. Å så sine stauder er trivelig. Kan også kjøpe ferdige planter og senere ta frø og stiklinger/ avleggere av dem selv. Jeg tenker på at  jeg skal ha mange eksemplarer av samme sort, gjerne 5 - 7 stykker, så blir ikke inntrykket rotete.
 
Fint og livlig samspill i farge og form får man med roser i kombinasjon med stauder og sommerblomster. Jeg  liker veldig godt storkenebb, brudeslør og blåkorg til roser. Ønsker du at rosene skal holde seg pene, bør du være på vakt. Når lusene dukker opp, fjern dem så raskt som mulig. Spyl dem med hageslangen eller benytt et egnet middel mot lus. Ellers så mener jeg at det er viktig å kunne kose seg i hagen. Man skal ikke ha dårlig samvittighet om man ikke bruker tiden på å luke. Vi skal tåle litt ugress.

Det er blitt juli måned. Nå er det bare å glede seg over alt det vakre som blomstrer i hagen. Jeg koser meg når jeg vandrer rundt i hagen og tar bilder. I rosebedet har Apotekerrosen (Rosa gallica officinalis) , en av våre eldste roser, begynt å blomstre. I bedet står også " Rosa Mundi", datteren til apotekerrosen. Den har like blomster, bortsett fra at de er stripete. Flere av rosene i bedet blomstrer, sånn som Dornrøchen, Hansaland og Bonika. Westerland med sin nydelige farve passer godt til sin nabo, en blå rose "Blue Moon". Ellers kommer det flere etter hvert, andre steder i hagen. Det er blandt annet Hurdalsrosen, Kysthvitrosen, Therese Bugnet og ikke minst Maiden Blus. Abraham Darby og Romanse kom tidlig i blomst.

De ulike staudene avløser hverandre etter hvert som sesongen skrider fram. Hvitedupper, valmue, akeleie, nattfiol og de tidligste storkenebbene er blitt klippet ned. De fleste kommer på nytt. Viktig å klippe av blomster med blomsterstilk og frøhus etter hvert. Noen sorter snauklippes etter hovedblomstringen f. eks. marikåpe,  kattemynte, hagepute, storkenebb, klokke, fiol og stemor. For alle planter, og spesielt de ettårige, har som mål i livet å blomstre og sette frø. Når du tar inn snittblomster og fråtser i buketter fra egen hage, bidrar du faktisk til at blomsterbedene blir enda flottere.
Nå når jeg sitter og skriver dette tenker jeg på at en hage oppleves like mye innenfra som utenfra. Er det mye regn, ser man hagen mest når man er inne. Nå blomstrer pionen, riddersrore, lupin, stormarikåpe, daglilje, augustprimula, kinaballblom, stjærneskjerm,  skaugum osv. Senere kommer georginer, floks osv.


Det er ikke bare blomstene som skaper vakre bed. Bladverkets beroligende grønnfarge løfter fram blomstenes former og farger og gir en harmonisk helhet. Hosta er blant de mest anvendelige bladplantene og finnes i mange nyanser av grønt.En meget takknemelig skyggeplante med god voksekraft og mange bruksområder. Som bunndekker er den suveren, men også velegnet i potter eller i rabatten. Sammen med hosta planter jeg bregner, aksnøkketunge, bergenia, bronseblad og bispelue. De grasiøse storkenebbene og akeleiene gir fin kontrast mot de storbladete bladliljene. Alle disse trives i skyggen.

 Det er blitt august og sensommer. En deilig tid i hagen, der en kan slappe av litt og nyte resultatene av det man har gjort. Mange stauder har blomstret ferdig veldig tidlig i år, men heldigvis har vi stauder som hører til sensommeren. Sommerblomstene bør vi fortsette å stelle utover høsten. Gi dem vann, gjødsel og knip av visne blomster, så vil vi ha glede av dem til frosten kommer. Sommerblomstenes frø høstes når frøene har modnet og skiftet farge til brunlig, mørk brun eller svart. Staudenes frø modnes og høstes på samme måte. 

Det som blomstrer nå i august er roser, hage forglemmegei og en del sommerblomster, sånn som  hagepoppelrose, blomkarse, ringblomster, blåkorg, løvemunn med mere. Av stauder blomstrer blå aksveronika, kattemynte, flere sorter floks og Duehode som trives mest nå. Georginene har endelig funnet ut at de vil blomstre, tre veker senere enn vanlig. Georginer er ypperlige snittblomster, og jo flere blomster du setter i vasene, desto mer og lengre blomstrer plantene. Passer du på å klippe bort de avblomstrede stilkene, vil georginen fortsette blomstringen helt til frosten tar den. Duehode er en fordringsløs, sykdomsfri og langlivet plante som kan dyrkes i store deler av Norge. Skjær ned hele planten etter blomstring. Velg noe lysegult eller limefarget til den mørkrosa duehode. Arter og sorter av bladlilje, Hosta, passer også veldig bra.Duehode er robust og blomsten er søt, en anvendelig plante, både alene og som støttespiller.  

Slik som hagen er nå, er det blitt alt for mye skygge. Store trær har vokset år for år, så i vinter skal det bli en forandring, det skal hugges og tynnes ut. Skal man få plantene til og trives, må det være sol.

Det er blitt sen høst og tiden er kommet for å runde av for i år. Vi nyter de siste solstrålende og de vakre høstfargene. Er mye ute og årner i hagen før vinteren setter inn. I blomsterbedene kan det være bra med litt høstløv, for det beskytter mot frost. På plenen fjerner vi løv med gressklipperen og klipper den så lenge den vokser. Det sies at det er best å la den bli litt høyere klipt enn midt på sommeren.

I september satte jeg ned tulipaner og påske-pinseliljer. Litt mere dekke må jeg legge på, for rådyrene graver lett opp tulipanløkene. Mange krukker og potter som sommerblomstene har vært i, tømmes og vaskes. Den gamle jorda tømmer vi i komposten eller i rosebedene. Møblene må vaskes og settes inn, så varer de i mange år. Mange roser som ikke er herdige og står i store krukker, står foreløpig i drivhuset. De settes senere i kjelleren.

Skal bensinklipperen ha et langt liv, bør den rengjøres godt og bevegelige deler bør oljes. Fuglekassene må vi vaske og stelle. Snart begynner vi å gi fuglene mat og det er også ei trivelig tid.

Dette var noen ord om hvordan det har vært i hagen i sommer og høst. Nå håper vi på en rolig, fin vinter og en tidlig vår.


Nyper på Mandarinrosen.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Marit Waag Olaussen | Svar 13.10.2016 00.45

Fantastisk flott hjemmeside du har kjære svigermor 💗 Virkelig imponert over hva du har fått til her inne og rosene dine er så vakre 👏👍💗😊

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

09.02 | 22:15

Hildbjørg,er det noen som har foto av Bernhof og Magda ?Det ville være trivelig å kunne

se et bilde av min onkel.

mh
Jan Eidsaa

...
09.10 | 18:41

Hei!
Jeg fant siden din i dag da jeg lette etter min slekt.
Takk for en meget fin historie!
Jeg er barnebarn av Jon Nielsen.

...
04.06 | 18:48

Hei Hildbjørg Aner overhode ikke hvordan jeg kom inn på denne bloggen din. Er KJEMPEIMPONERT over både deg og hagen din!

...
26.04 | 17:10

Hei!
Bare de rosene i sone 4. har jeg i kjelleren på vinteren, ca. 5-6 stk.
de fleste rosene jeg har er mer hardfør og kan greie seg ute.

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE